Wat kun je verwachten tijdens de waddenretraite?

Supertof dat jij geïnteresseerd bent! Je vindt hier informatie om je optimaal voor te bereiden op je reisavontuur. We hopen hiermee de meest gestelde vragen te beantwoorden. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Schroom niet om contact op te nemen met Carlien.

Geen zeilervaring nodig

Je hebt geen zeilervaring nodig om mee te kunnen op deze waddenretraite. Je hoeft niet te helpen zeilen & zelfs niet sportief te zijn. Mooi wezen op het dek terwijl je al chillend geniet van het uitzicht mag natuurlijk ook. De tjalk waarmee we zeilen is echter niet ingericht op rolstoelgebruikers dus goed ter been zijn is wel een vereiste. Wees gerust als je nog nooit eerder hebt gezeild. Je leert alles wat je moet weten aan boord. We leiden je met veel plezier door de wondere wereld van zeilen, touwen, trossen, navigeren en al het andere wat er te beleven is op het wad.

Programma

De inhoud van ons programma houden we geheim. Plus; een deel weten we zelf nog niet aangezien we afhankelijk zijn van de elementen: de sterkte van de wind en het getij bepalen wanneer we waar aankomen, en in welke volgorde. We laten het zoveel mogelijk afhangen van de wind, het tij en het gemoed. We  zijn voornemens veel op zee te zijn, te zeilen en veel te zijn. We kijken er naar uit om je de schoonheid van het wad te laten ervaren. Wat we in elk geval weten is dat we zondag 6 oktober tussen 20.00 en 20.15 uur aan boord stappen & vrijdag 11 oktober in de loop van de middag weer terug zijn in Harlingen.

Wel kunnen we verklappen dat je:

  • een dagelijkse practice met lichaamsbeweging & meditatie aangereikt krijgt
  • je inzicht krijgt in de relatie tussen voeding, beweging, ontspanning & de invloed op mentale gezondheid
  • er genoeg tijd is om je medereizigers te leren kennen, maar ook om op jezelf te zijn
  • als je ergens in vastloopt, je gecoacht kunt worden in een 1 op 1 sessie

Kleding & bagage

We hopen natuurlijk dat het zonnig weer wordt voor de ultieme Indian summer vibe met een lekker windje om te zeilen. Op het water is het altijd wat frisser dan aan land. In de avond kan het flink afkoelen, terwijl het overdag behoorlijk warm kan zijn!  Neem daarom comfortabel zittende (sportieve) kleding mee waarin je je vrij kunt bewegen & denk in laagjes; bijvoorbeeld een windjack, een trui & shirt bovenop een broek of legging. Zwemkleding & badlaken mogen natuurlijk niet ontbreken als je een frisse duik wilt nemen. Je hoeft geen zeilpak aan te schaffen, maar een regenjas en -broek kunnen erg fijn zijn. Voor je veiligheid draag je aan boord stevige, dichte schoenen met rubberen zool, hiermee voorkom je dat je je bezeert of uitglijdt. Het dek is namelijk van staal en je stoot makkelijk je voeten. Het is vanwege de veiligheid niet toegestaan om met blote voeten te zeilen, datzelfde geldt voor slippers en naaldhakken :). Vermijd sieraden & accessoires; de zeebodem ligt bezaait met mobieltjes, sieraden, caps en sjaaltjes. Overboord=overboord, there’s no turning back.

We verklappen natuurlijk niet te veel over de inhoud van ons unieke programma, maar hou er rekening mee dat we ergens een dansje doen aan land, dus een leuk uitgaanssetje is een mooie aanvulling op je comfi garderobe. Bij het wadlopen na het droogvallen is een oud kloffie juist geweldig. Jack, T-shirt en korte broek, blote voeten of ouwe (enkelhoge) sneakers met veters zodat ze stevig aan je voeten blijven.

Verder pak je natuurlijk je toiletspullen in & wat je verder zelf denkt nodig te hebben. Ohja, & natuurlijk dat boek waarvan je steeds geen tijd had om het te lezen!
Neem liever een weekendtas dan een koffer mee aan boord aangezien koffers veel ruimte innemen.

Verblijf

We zijn te gast aan boord van historisch zeilschip Spes Mea met Klaas als onze schipper. De Spes Mea is een ruim, praktisch en warm ingerichte Tjalk met veel lig-, zit- & relaxruimte aan dek.
In het schip bevindt zich een gezellige salon met 2 grote tafels met daaromheen gestoffeerde banken. De salon nodigt uit om lekker weg te dromen in een boek, of juist om je mede reizigers beter te leren kennen. Het sanitair bestaat uit 2 toiletten & 2 ruime douches, die werken gewoon hetzelfde als thuis. De keuken is het domein van Duco.

Eten & drinken

Chef Duco bereidt 3 x daags een voedzame vegetarische maaltijd voor ons. De maaltijden zijn zo samengesteld dat ze optimaal bijdragen aan jouw vitaliteit. Tijdens de workshop over gelukshormonen &  neurotransmitters duiken we dieper in op de relatie tussen voeding & het ervaren van een vitaal lijf & heldere geest.
Naast de 3 maaltijden heb je onbeperkt toegang tot fruit & groentesnacks, water (variaties), thee & kruiden infusies. Er wordt geen alcohol geschonken.
Heb je voedselallergie of dieetwensen, laat het dan tijdig weten, dan wordt hier rekening mee gehouden.

 

Slapen

Als we ’s nachts in een haven liggen kan de boot zachtjes heen en weer wiegen, alsof je in slaap wordt gesust als een baby, een heerlijk gevoel. Je slaapt in een knusse 2 persoons scheepshut met stapelbed (80 x 200 cm).  Iedere hut heeft een eigen wasbak met warm & koud stromend water, verwarming & stopcontact. Beddengoed en handdoeken zijn aanwezig. Een upgrade naar een 1 persoonsverblijf is mogelijk tegen een meerprijs van € 600,- . LET OP! Hiervoor geldt een beperkte beschikbaarheid.
Tip: Neem oordopjes mee als je een lichte slaper bent. De muren zijn op een schip niet van steen en je hoort iets meer dan thuis.

Connectie

Gun jezelf tijdens de retraite de gelegenheid om uit de dagelijkse hectiek te stappen. Smartphones & met name social media (inclusief whatsapp) werken enorm verstorend als het gaat om echte connectie met jezelf & de mensen om je heen. Je zult niet de optimale effecten ervaren van de retraite als je met je gedachten in de buitenwereld bent door middel van je telefoon. Daarom vragen we je om je telefoon uit te zetten zodat je kunt ervaren hoe het is, om voor 1 midweek, helemaal in het hier en nu aanwezig te kunnen zijn. Voor het thuisfront kun je ons noodnummer doorgeven, zodat, als het werkelijk belangrijk is, je bereikbaar bent in een noodgeval.

Veiligheid

Zodra we zondag allemaal aan boord zijn, krijg je tijdens het welkomstwoord informatie over de veiligheidsvoorzieningen zoals de brandmeldinstallatie & reddingsvesten.
Voordat we maandagochtend vertrekken volgt een veiligheids- & zeilinstructie zodat iedereen, ongeacht ervaringsniveau, weet hoe we samen een veilige vaart maken. Je leert onder andere wat de veilige plekken aan dek zijn, wat je als gast aan boord wel & niet mag doen, & wat je vooral aan matroos Carlien of schipper Klaas moet overlaten.