Durf eens stil te staan

Altijd maar ‘druk druk druk’ zijn is eigenlijk niets anders dan een excuus om niet na te hoeven denken over de dingen die er werkelijk toe doen. We maken onszelf wijs dat we de realiteit kunnen ontlopen als we onszelf maar genoeg bezighouden. We plempen onze agenda’s vol (èn die van de kinderen mocht je die hebben), en besteden uren aan scrollen op onze smartphones. We roepen: ‘Oh wat is het druk!’, terwijl we zelf verantwoordelijk zijn voor wat we doen en in hoge mate invloed hebben waaraan we onze tijd besteden. Hoe zorg je voor meer grip op je agenda en meer ontspanning? In dit artikel lees je hier meer over.

Laat stilte toe

Laat maar eens, te midden van alle drukte, rumoer, verwachtingen en commotie, stilte toe. Als je dit doet dan kun je jezelf niet langer verschuilen achter wie je denkt te moeten zijn. In stilte kun je jezelf niet meer verstoppen achter je werk, je bezigheden, je status, je bezittingen, wie je kent en wie je zegt te zijn.

Neem gas terug

Fiets eens via een andere route dan gebruikelijk naar de supermarkt en verken je buurt met de nieuwsgierigheid van een kind die alles voor het eerst ziet. Neem gas terug door je voet van het pedaal te halen en te genieten van je dagelijkse autorit naar je werk. Wees niet langer bang voor een bekeuring en denk na over waar jij je tijd en aandacht aan geeft. Neem waar wat je voelt en kies voor wat jij wilt en niet wat de ander van jou verwacht. Gas terug nemen betekent ook minder dingen, met meer aandacht doen. Het paradoxale van gas terug nemen is dat je juist door te verlangzamen meer voor elkaar krijgt. Dit komt omdat je beter en bewuster waar kunt nemen waardoor je effectiviteit toeneemt.

Nederlands Kampioen Bankhangen

Verdoof jezelf niet langer met het zappen langs middelmatige televisieprogramma’s onder het mom ‘ontspanning’. Als je niet zonder televisie wilt of kunt kies dan één of twee programma’s die je ècht wilt zien en laat het daarbij. En hoe vaak overkomt het jou dat je jezelf betrapt dat je afdwaalt en langer op social media zit dan je eigenlijk van plan was? Experimenteer met activiteiten die daadwerkelijk voldoening geven zodat je weer opgeladen bent in plaats van de winnaar van het Nederlands Kampioenschap Bankhangen te zijn. Ongemerkt ben je zomaar een uur verder, tijd die je hierdoor niet investeert in zaken die jij ècht belangrijk vindt. Je stelt hiermee onbewust je leven uit.

Probeer iets nieuws

Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan? Het hoeft geen geld te kosten, niet groots en meeslepend of baanbrekend te zijn. Stel het leven niet langer uit, rek je comfortzone beetje bij beetje op en wees trots op de stappen die je zet. Door in je zoektocht speelsheid aan te brengen bestaat falen niet. Alleen door te ervaren weet je of iets voor jou geschikt is of niet. Sta hierbij wel wat discomfort en weerstand toe; geef de nieuwe situatie een kans. Gun jezelf de verandering en hogere kwaliteit van leven. Je bent nooit te oud om iets nieuws te proberen; je kunt jezelf altijd blijven ontwikkelen en oude gewoontes veranderen. Je hersenen zijn in staat tot het aanleren van nieuwe helpende patronen dankzij neuroplasticiteit. In deze Youtube video wordt neuroplasticiteit helder uitgelegd.

Daar heb ik allemaal geen tijd voor

Wanneer je het gevoel hebt dat jij niet minder hard kunt werken en geen tijd hebt voor bezinning, probeer dan in elk geval onderstaande tips toe te passen in je dagelijkse bezigheden. Deze 10 tips voor meer ontspanning en rust tijdens het werk zijn gebaseerd op de gelijknamige serie van ICM Opleidingen & Trainingen.

De 10 tips voor….. ontspannen werken

  • Geef aandacht aan één ding tegelijk (multitasken is bullshit, mindfulness is de bom)

  • Maak jouw werk leuk en uitdagend (bouw wat speelsheid in, ook in saaie ‘moet’ dingen)

  • Durf ‘nee’ te zeggen (oefen eens in kleine situaties om aan het idee te wennen.)

  • Kom 5 minuten eerder op een afspraak (en zet al je klokken 6 minuten voor)

  • Geniet vaker van het moment (om niet af te dwalen in piekergedachten en stress, ga bij jezelf na: wat is er NU aan de hand? Wat zijn de feiten, wat zie, voel, ruik ik?)

  • Ga met regelmaat de buitenlucht in (rokers doen dat al, maar dan anders )

  • Gebruik de kracht van positief denken en dankbaarheid (noteer elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent)

  • Luister meer, praat minder (probeer eerst de ander te begrijpen voor dat jij begrepen wilt worden)

  • Neem niet alles te serieus (serieus waar, lach wat vaker, ook om jezelf!)

  • Vergeet nooit te lachen (kijk als je je een beetje down voelt cabaret of naar iets anders waar je blij van wordt, kattenfilmpjes op Youtube schijnen zelfs wetenschappelijk verantwoord te zijn!)

Behoefte aan meer ondersteuning bij ontspanning in je leven? Maak vrijblijvend een afspraak voor coaching